Siirry suoraan sisältöön

Witas Oy

Teema 4: Miten etenen tavoitteissa onnistuneesti?

Askel 1 – Kuuntele aiheeseen liittyvä podcast

Hyvy-leima-keltainen

Askel 2 – Pohdi seuraavia kysymyksiä omalta kohdaltasi

  • Mikä oli viimeisin tavoitteesi?
     
  • Millainen on sinun tyypillinen tapasi asettaa tavoitteita ja edetä niissä? Esim. Onko sinulle tyypillistä ylipäätään asettaa tavoitteita? Millaisia tavoitteita asetat (haastavia, yksinkertaistettuja, joustavia…)? Miten etenet kohti tavoitteita? Jos olet kokenut haasteita etenemisessä, niin millaisia ne yleensä ovat? Tunnistatko, mitä hyvää/haastavaa ”malliisi” liittyy?
     
  • Matka kohti tavoitteita ei ole aina suoraviivaista ja haasteetonta. Aiheuttavatko yllätyskäänteet tai repsahtaminen sinulla matkan loppumisen, vauhdin hidastumisen vai reitin uudelleen laskemisen (sama määränpää, päivitetty suunnitelma)?

Askel 3 – Ota käyttöön seuraavat yrittäjälle suunnatut keinot muutoksen helpottamiseen

  • Sopiva muutoksen koko ja joustava eteneminen! On viisautta olla itse- ja tilannetietoinen ja huomioida tämä oleellinen tieto muutoksen kaikissa vaiheissa. Maltti tavoitteen asettamisessa, sopivan kokoiset askeleet matkalle (ennemmin portaittain etenevästi kuin harppoen) sekä vaatimusten mukauttaminen olosuhteisiin vie sinut taatusti perille!
     
  • Aivomme rakastavat tapoja ja rutiineja, pieniäkin – hyödynnäthän tätä muutoksessasi. Mikä päivissäsi toistuva, pienikin asia, veisi muutosta oikeaan suuntaan?
     
  • Samaan tavoitteeseen pääsee montaa erilaista reittiä. Esimerkiksi parempaan uneen voi tehdä iltaisin rentousharjoitteita tai pitää säännöllisesti taukoja pitkin päivää. Painonpudotusta taas voi edistää säännöllisellä ruokarytmillä tai korjaamalla unta paremmaksi (vähentää ruokahimoja).
     
  • Tiesitkö että aivojen toimintalogiikka ei välttämättä toimi aina hyödyksemme? Aivot toimivat enemmän välittömän hyödyn kuin pitkän ajan seurauksien näkökulmasta (sohva vs. lenkki). Tämä ilmiö korostuu erityisesti väsyneenä ja stressaantuneena. Toimintalogiikasta johtuen aivomme tarjoilevat meille ensisijaisesti helpon ja mukavan vaihtoehdon. Ostatko tämän kyseenalaistamatta sitä? Vai hyödynnätkö kehittyneempiä aivo-osia arvioinnissa ja päätöksen teossa, jotta voit valita esim. terveyttäsi tai tavoitettasi ajatellen hyödyllisimmän toiminnan?
     
  • Mitä voisit oppia aiemmista onnistumistasi (vaikka eri yhteydessäkin)? Mitkä asiat olivat oleellisia, korostuvia ja onnistumista tukevia? Nämä kaikki kannattaa napata käyttöön tavoitetta kohti edetessä!

Askel 4 – Kokeile seuraavaa harjoitusta tavoitteen luonnissa

  • Luo itsellesi tavoite S.M.A.R.T. -mallin avulla. Voit

Kuunnella podcastin, jossa avataan SMART-mallia ja kirkastaa ohjeiden avulla tavoitteesi  https://soundcloud.com/laurea-ammattikorkeakoulu/miten-asettaa-toimiva-tavoite?in=laurea-ammattikorkeakoulu/sets/mielekkaan-tyouran-rakennussarja

Tai toimia alla olevan lyhyen ohjeistuksen mukaan:

  • Specific = Selkeästi määritelty ja toimintaa ohjaava, esim. ”Syön puoli lautasta kasviksia joka aterialla.” vs. ”Alan syödä terveellisemmin.”
     
  • Measurable = Mitattavissa, esim. ”Jaan työpäivän kolmeen työskentelyjaksoon.” vs. ”Järkevöitän työaikaani.”
     
  • Achievable = Saavutettavissa nykyisillä resursseilla, esim. ”Kiireisenä aikana otan 15 min omaa aikaa päivässä.” vs. ”Huolehdin oman ajan otosta myös kiireessä.”
     
  • Relevant = Oleellinen itselle, esim. ”Toimin yrittäjänä alalla, joka on minulle merkityksellinen ja mielekäs.” vs. ”Olen yrittäjänä olosuhteiden pakosta.”
     
  • Time bound = Aikarajattu, esim. ”Kokeilen olla töissä max 8 h/pv seuraavan kuukauden ajan.” vs. ”Vähennän ylitöitä.”
Witas Oy.
Kannonkoski logo posa
Kyyjärvi vaakuna 500px.svg
ESR