Siirry suoraan sisältöön

Witas Oy

Teema 3: Kuinka palaudun tehokkaasti?

Askel 1 – Kuuntele aiheeseen liittyvä podcast

Hyvy-leima-keltainen

Askel 2 – Pohdi seuraavia kysymyksiä omalta kohdaltasi

  • Milloin olet viimeksi kokenut olevasi hyvin levännyt ja tarmoa täynnä? Kuinka usein sinulla on tällainen olo?
     
  • Kuinka usein varaat aikaa palautumiseen ja lepoon? Entä mikä sinua palauttaa parhaiten?
     
  • Koetko, että voit vaikuttaa omaan aikatauluusi ja elämääsi? Entä onko arjessasi tilaa asioille, jotka koet tärkeiksi jaksamisellesi?

Askel 3 – Ota käyttöön seuraavat yrittäjälle suunnatut keinot palautumisen parantamiseen

  • Palautumiseen eivät valitettavasti riitä pelkät lomat. Parhaan palautumistuloksen saat usein noudattamalla seuraavaa mallia: 1) Pientä palautumista päivittäin, 2) 1–2 pv vapaata/viikko, 3) Kunnon irtiotto lomalla muutaman kerran vuodessa. Yrittäjänä voi joskus tuntua hankalalta varata näinkin paljon aikaa palautumiseen, mutta tutkimusten mukaan niin sinä, asiakkaasi, yhteistyökumppanisi kuin lähipiirisi hyödytte kaikki siitä, että panostat säännöllisesti palautumiseen.
     
  • Panosta kehon ja mielen rentoutumiseen päivittäin. Kehitä arkeesi jokin rutiini, joka rentouttaa juuri sinua. Hyvä konsti rentouttavan toiminnan löytämiseen on ”Salainen pahe” -harjoitus. Onko sinulla siis jokin asia, josta tuntuu, että se ei ole kovin hyödyllistä, mutta nautit siitä kovasti? Jos kyseessä ei ole selvästi terveydellesi haitallinen pahe, tällainen puuha kannattaa sisällyttää arkeen palautumista tukevana.
     
  • Irrottaudu velvoitteista säännöllisesti. Sovi itsesi (tai läheistesi) kanssa ”pyjamakalsaripäivä”. Varaa kotosalle herkkuja ja mukavaa tekemistä. Sulje puhelin ja irrottaudu arjen ja työn askareista. Aina kun huomaat yllykkeen lähteä tekemään jotain ”hyödyllistä”, pysäytä itsesi ja palaa rentouttavaan puuhasteluun.
     
  • Varaa omaa aikaa arkeen. Palautumiselle on hyödyksi, jos koemme ainakin vapaalla olevamme oman kalenterimme hallinnassa. Koeta siis järjestää arjestasi tilaa itseäsi palauttaviin puuhiin. Jos arkesi on kovin täynnä, voit aloittaa esim. 15 min hetken varaamisesta itsellesi sopivassa kohtaa päivää.
     
  • Tee tilaa harrastuksille. Palautumistutkimus osoittaa, että kun saamme vapaalla onnistumiskokemuksia jostain muusta kuin työstä, on tällä myönteinen vaikutus jaksamiseemme. Ota siis viikoittain aikaa omille harrastuksillesi. Jos sinulla ei ole vielä harrastusta, kannattaa pohtia, mikä voisi sopia itsellesi (huom. harrastuksen voi aloittaa kotioloissakin). Kun sinulla on vapaalla kiinnostavaa tekemistä, on töistä irrottautuminenkin usein helpompaa.

Askel 4 – Kokeile hyvän mielen tekojen kalenterointia

  • Perusarjesta poikkeavat hyvän mielen teot
      1. Mieti yksi hieman enemmän järjestelyä vaativa hyvän mielen juttu (esim. luontoretki perheen kanssa, yhteinen illanvietto ystävän kanssa).
      2. Merkitse seuraavalle kuukaudelle, milloin toteutat tämän.
  • Arjen hyvän mielen teot
      1. Mieti viikon jokaiselle päivälle jokin pieni hyvää mieltä tuova juttu (esim. rauhallinen kahvihetki ennen töihin lähtöä, lempikirjan lukeminen, pieni kävelylenkki).
      2. Merkitse teot muistiin ja toteuta arjessa.
Witas Oy.
Kannonkoski logo posa
Kyyjärvi vaakuna 500px.svg
ESR