Siirry suoraan sisältöön

Witas Oy

Lähiruokaterminaali-esiselvitys

Lähiruokaterminaalin esiselvitys

Tavoitteena on selvittää, mitkä edellytykset Pihtiputaalle olisi toteuttaa lähiruokaterminaali, joka toimisi lähiseudulla tuotetun ruoan raaka-aineiden jatkojalostus-, pakkaus- ja varastointitiloina. Hankkeen aikana kontaktoidaan seutukunnan alkutuottajia, kalastajia, poimijoita ym. ruoan raaka-aineiden parissa työskenteleviä tahoja ja pyritään luomaan toimivat yhteistyöverkostot heidän välilleen.

Yhteistyö ja järkevät logistiset ratkaisut mahdollistavat pientenkin tuote-erien kustannustehokkaan kuljetuksen terminaaliin ja sieltä suoraan keittiöihin. Jatkojalostusta tarvitaan, jotta terminaalin tuotteet vastaisivat paremmin niin yksityisten kuluttajien kuin julkisten keittiöiden tarpeisiin. Kuluttajille suunnattuja myymälä- ja muita oheispalveluita on myös kaavailtu terminaalin yhteyteen tai sen ympäristöön.

Kohderyhmänä ovat kaikki ruoka-alan toimijat, tuottajista ruokapalvelun tarjoajiin. Ensisijaisesti lähestytään terminaalitoiminnan mahdollistavien tuottajien puoleen, sekä haetaan yrittäjiä ottamaan vetovastuu toiminnasta. Terminaali tukisi toteutuessaan myös paikkakunnan matkailua, seutukunnan ruokakulttuurin ylläpitoa ja luonnosta saatavien raaka-aineiden laajempaa käyttöä.

Lähiruokaterminaalin esiselvitys (pdf)

Selvityksen toteutti Eija Partanen yhteistyössä JAMK:n logistiikka- ja lähiruoka-asiantuntijoiden kanssa.

Witas-rahoitus-vihreä

Rahoittajat

Rahoittajina toimivat Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseuturahastosta ja toteuttajatahot

Toteuttaja-ikoni-vihreä-2-witas

Toteuttajat

Hallinnoijana toimi Kehittämisyhtiö Witas Oy ja osatoteuttajana Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Kalenteri-ikoni-vihreä-2-witas

Toteutusaika

1.10.2017 – 31.3.2018