Siirry suoraan sisältöön

Witas Oy

Witas Oy » Ajankohtaista » YrityskaupaKS kehittää yritysten myyntikuntoa ja rakentaa ostopolkuja Keski-Suomeen

YrityskaupaKS kehittää yritysten myyntikuntoa ja rakentaa ostopolkuja Keski-Suomeen

YrityskaupaKS-toimenpiteillä kehitetään yrittäjien myyntikunto-osaamista sekä tavoitellaan ja koulutetaan yrityksen ostamisesta kiinnostuneita. Toimenpiteillä vahvistetaan keskisuomalaisten yritysten myyntikuntoa, tuetaan yrityskauppoja ja tehdään työtä yritysten omistajanvaihdosten sujuvoittamiseksi koko Keski-Suomessa. Myyjän polulla tavoitteena on kasvattaa yrityksen myyntikuntoa ja laajentaa myynnin mahdollistavia myyntiverkostoja. Ostajan polulla autetaan ostajia ja myyjiä kohtaamaan ketterämmin sekä koulutetaan yrityksen ostajia.

”Aivan liian moni yrittäjä lähtee toteuttamaan yritys-exitiä eli yrityksestään luopumista liian myöhään. Jotta ostajat kiinnostuvat myytävästä yrityksestä, ja saavat rahoitusta, on myytävän yrityksen oltava myyntikunnossa. Yrityksen myyntikunto käsittää paljon erilaisia osa-alueita, mutta lähtökohta on, että yritystoiminta on kannattavaa, yrityksellä ei ole merkittävää investointivelkaa, kuten vanhentunutta kalustoa tai laitteistoa, ja yrityksen tulevaisuudennäkymät ovat hyvät. Ostajan on saatava paitsi elantonsa, mutta myös tuottoa, jotta yritystoimintaa voi jatkossa kehittää. Tärkeintä vireässä omistajanvaihdosmarkkinassa onkin, että yrittäjät osaavat ja ymmärtävät pitää yritystään jatkuvassa myyntikunnossa niin, että jatkajan löytäminen on realistista ja luopuja saa kaupan myötä tulevaisuuden turvaa eläkepäivilleen tai uudelle uralleen. Yrittäjyydestä haaveilevia tai yritysostolla liiketoimintaansa kasvattavia yrityksiä kyllä löytyy. Erityisesti mikro- ja pk-yritysten on vain uskallettava tuoda myyntiaikeensa näkyväksi, jotta ostajat pääsevät tutustumaan tarjolla oleviin yrityksiin”, muistuttaa YrityskaupaKS-omistajanvaihdosasiantuntija Tarja Vartiainen.

Keskisuomalaisille yrittäjille tai yrittäjyydestä kiinnostuneille suunnatun YrityskaupaKS-hankkeen toimenpiteillä koulutetaan, tarjotaan neuvontaa sekä järjestään tapahtumia Keski-Suomen maakunnassa. Toimenpiteillä myös rakennetaan keskisuomalaisten asiantuntijoiden omistajanvaihdosverkostoa, jossa niin julkisen kuin yksityisen sektorin toimijat voivat jakaa osaamistaan, tietoa sekä palvella näin maakunnan yrittäjiä tehokkaammin ja ketterämmin. YrityskaupaKS rakentaa myös ainutlaatuisen, Suomen ensimmäisen omistajanvaihdosten Kuntamallin. 

”Erityisesti pienten maaseutukuntien mahdollisuudet edistää ja kehittää omistajanvaihdospalveluja ovat rajalliset, ja tähän haasteeseen törmäsimme aikaisemmassa, OmistajaKS-hankkeessa. Mikäli haluamme säilyttää maaseutukuntien elinvoimaa, on kuntien huolehdittava vireästä yritystoiminnasta ja tarjottava yrittäjäystävällistä palvelua. Erityisesti sijoittuva yrittäjä tarkastelee laajemminkin alueellista tarjontaa, ja sen vuoksi kuntien yhteistyöllä on suuri merkitys yritysostajien houkuttelemiseksi myös kuntarajojen ulkopuolelta. Sydänsuomessa alueella kehitettävä ja pilotoitava Kuntamalli tähtää kuntien yhteistyön tiivistämiseen, jotta omistajanvaihdokset eivät pysähdy kuntarajalle, ja jotta pienten kuntien resurssien synergiat hyödynnetään ja tuodaan alueellista vetovoimaa yrittäjien tietoisuuteen”, kertoo Vartiainen.

YrityskaupaKS-asiantuntijat aloittavat myyjien ja ostajien kuntokartoitukset keväällä 2024. Mikäli yrityksen myyntikunnon kehittäminen tai yrityksen ostaminen kiinnostaa, ota yhteyttä omistajanvaihdosasiantuntija Tarja Vartiaiseen, tarja.vartiainen@witas.fi.

Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Keski-Suomen Yrittäjät Ry ja Sydänsuomessa-alueella pohjoisessa Keski-Suomessa Kehittämisyhtiö Witas Oy 1.2.2024–31.5.2026 välisenä aikana. Toiminta on Euroopan unionin osarahoittama Euroopan sosiaalirahastosta (ESR+) Keski-Suomen ELY-keskuksen kautta.

Sydänsuomessa-alue: Viitasaari, Karstula, Pihtipudas, Kinnula, Kannonkoski, Kivijärvi ja Kyyjärvi. Muu Keski-Suomi: Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Keuruu, Konnevesi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Toivakka, Uurainen ja Äänekoski.