Siirry suoraan sisältöön

Witas Oy

Witas Oy » Ajankohtaista » Viitasaaren nykymusiikki-instituutti koko Keski-Suomen kärkihanke – Aikamme Musiikki -keskuksen valmisteluun Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahastolta

Viitasaaren nykymusiikki-instituutti koko Keski-Suomen kärkihanke – Aikamme Musiikki -keskuksen valmisteluun Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahastolta

Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto on valinnut maakunnalliseksi kärkihankkeeksi Viitasaaren kaupungin Aikamme Musiikki -keskuksen. Tämä merkitsee sitä, että Viitasaari saa rahastolta nykymusiikki-instituutin konseptointiin ja toiminnan käynnistämiseen 70 000 euroa. Apuraha on noin 2,5 vuoden ajanjaksolle, 1.8.2024-31.12.2026.

Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston myöntämä apuraha julkistettiin rahaston vuosijuhlassa torstaina 23.5.2024.

“Uskomme, että hankkeen vaikutukset ulottuvat laajemmin maakuntaan, mikä osaltaan profiloi Keski-Suomea kulttuurimaakuntana sekä kansallisella että valtakunnallisella tasolla. Lisäksi se vahvistaa pohjoisen Keski-Suomen elinvoimaisuutta ja vetovoimaa”, kertoo hoitokunnan puheenjohtaja Raija Hämäläinen rahaston tiedotteessa.

Viitasaarella tiedostetaan, että hakijoita apurahoille on paljon ja kaupungin hakemus menestyi kovatasoisessa seurassa.

“Kaupunkimme kiittää lämpimästi apurahan myöntämisestä, olemme ottaneet päätöksen vastaan suurella ilolla”, Helena Vuopionperä-Kovanen iloitsee.

Hankkeessa tullaan määrittämään eri paikallisten ja valtakunnallisten tahojen kanssa yhteistyössä keskeiset edellytykset sille, miten nykymusiikki-instituutti voidaan Viitasaarelle perustaa. Samalla määritetään, miten instituutin pitkäjänteinen toiminta pitää järjestää taloudellisen ja toiminnallisen kestävyyden näkökulmasta.

Instituuttisuunnitelmien taustalla on Viitasaarelle juurtunut nykymusiikkitoiminta. Viitasaaren Kesäakatemia ry järjestää valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittävän tapahtuman paikkakkunnalla vuosittain.

“Kaupungissamme on pitkät perinteet nykymusiikkiin – tulevana kesänä Viitasaarella järjestetään Musiikin aika -festivaali jo 42. kerran”, taustoittaa kaupunginjohtaja Helena Vuopionperä-Kovanen.

Kaupunki on tukenut ja tukee yhdistyksen järjestämää Musiikin aika -festivaalia, joka tuo Viitasaarelle vuosittain nykymusiikin merkittävimpiä henkilöitä ja kokoonpanoja sekä vieraita ympäri Suomea ja maailmaa.

Festivaalin ja nykymusiikki-instituutin välinen yhteys on olennainen, mutta Aikamme Musiikki -keskuksen suunnittelu tehdään omana kokonaisuutenaan kaupungin toimesta. Kaupunki on sitoutunut keskuksen valmisteluun vuosille 2024-2026 yhteensä 45 000 euron omarahoitusosuudella.

“Kaupunkimme sloganina toimii lausahdus ”pikkasen parempi periferia” ja se pätee tässäkin; kunnianhimoisena tavoitteenamme on luoda nykymusiikki-instituutista pikkasen parempi kulttuurillinen avaus, jonka vaikutukset ulottuisivat tulevaisuudessa maakuntatason lisäksi myös valtakunnalliselle tasolle”, hehkuttaa Vuopionperä-Kovanen.

Nykymusiikki-instituuttiin liittyviä eri näkökulmia on selvitetty jo vuonna 2023, kun Viitasaaren kaupunki teetti aiheesta esiselvityksen. Sen laati musiikkineuvos Hannu Ikonen. Esiselvitykseen saatiin rahoitusta Keski-Suomen liitolta. Esiselvityksen mukaan edellytykset nykymusiikki-instituutille on olemassa. Esiselvityksessä todettiin, että muun muassa rahoituskanavat, yhteistyökumppanit ja toimintamallit tulee määrittää tarkemmin ennen keskuksen varsinaista perustamista.

Lue alkuperäinen tiedote Viitasaaren kaupungin sivuilta.