Siirry suoraan sisältöön

Witas Oy

Witas Oy » Ajankohtaista » Sydänsuomen luontomatkailun MasterPlan-työ alkaa

Sydänsuomen luontomatkailun MasterPlan-työ alkaa

Sydänsuomen luontomatkailun kasvuhankkeessa työstetään alueen luontomatkailulle pitkäntähtäimen kehittämissuunnitelma. MasterPlan2030-työn laatijaksi valittiin Ellare Oy.

Sydänsuomessa kääritään matkailun osalta hihat, kun alueen pitkäntähtäimen kehittämissuunnitelmaa ryhdytään laatimaan Ellare Oy:n asiantuntijoiden kanssa. Ellare Oy on vuodesta 1996 lähtien toiminut luonto- ja outdoors-matkailuun erikoistunut asiantuntijayritys, jolla on pitkä kokemus matkailukohteiden ja reittien kehittämisestä, matkanjärjestäjä- ja incoming-toiminnasta, matkailun kansainvälisestä myynnistä ja markkinoinnista sekä luontomatkailukohteiden konseptoinnista.

MasterPlan-työ käsittää seitsemän kunnan alueen osalta luontomatkailun kevyen matkailututkimuksen, yhteisen luontomatkailuprofiilin määrittämisen, matkailua mittaavien mittareiden valinnan, luontomatkailuinfran kehittämissuunnitelman sekä toimenpideohjelman.

Työhön osallistetaan mukaan alueen eri toimijoita ja erityisesti matkailutoimijoita. MasterPlan työtä tehdään kyselyiden sekä yhteisten työpajojen avulla. MasterPlanin on määrä valmistua 30.9.2024 mennessä.

Alueen matkailuyrittäjät tarvitaan mukaan kehittämistyöhön

Alueella käynnistynyt Sydänsuomen luontomatkailun kasvuohjelmahanke on lähestynyt alueen matkailuyrittäjiä aloituskyselyllä.

”Ajatuksena on, että saisimme alueemme matkailuyrittäjiltä alkutiedot siitä, minkä tyyppisiä yrityksiä matkailun toimialalla alueellamme tällä hetkellä toimii ja minkälaisia kehitystarpeita heillä on. Tiedot ovat tärkeitä paitsi hankkeelle, myös hankkeessa toteutettaville tuleville toimenpiteille, jotka suunnitellaan vastaamaan yrittäjien tarpeisiin”, kertoo projektipäällikkö Jenni Leppilahti.

Yrityksiä on lähestytty kyselyn osalta sähköpostitse sekä sosiaalisen median välityksellä.

”Olemme saaneet jo hyvin vastauksia yrittäjiltä, mutta jos oman yrityksesi osalta vastaus on vielä lähettämättä, niin vielä ehtii mukaan vastaamaan ja vaikuttamaan”, kannustaa Leppilahti.

Siirry matkailuyrityksille suunnattu kyselyyn

Matkailuhankkeen projektiasiantuntijana toimii Jasmine Välikangas. Välikangas on aikaisemmin toiminut mm. Pihtiputaan, Viitasaaren, Kinnulan ja Kivijärven alueen matkailupäällikkönä. Aluetta markkinoitiin tuolloin Lomaseutu-nimellä. Nyt toiminta-alue laajenee hankkeen myötä käsittämään koko pohjoisen Keski-Suomen seitsemän kuntaa. Hankkeen yhtenä toimenpiteenä on etsiä ja kehittää alueelle toimintamalli siihen, kuinka aluetta jatkossa halutaan matkailun osalta viedä eteenpäin.

”Teemme jatkossa vahvasti yhteistyötä matkailun osalta Sydänsuomessa-brändin kanssa. Alueen kunnat ovat lanseeranneet itselleen tämän yhteisen aluebrändin ja matkailun osalta meillä olisi mahdollisuus entisestään vahvistaa tätä brändiä, tuomalla palvelut saman brändin alle”, kertoo Välikangas.

”Tärkeää on saada koko alue mukaan kehittämistyöhön ja viemään matkailua alueellamme eteenpäin yhdessä valittuun suuntaan. Hanke on alueelle tärkeä instrumentti toteuttaa näitä kehittämistavoitteita”, toteavat Leppilahti ja Välikangas.

Sydänsuomen luontomatkailun kasvuohjelma -hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja saa rahoituksensa Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF) Keski-Suomen liiton kautta. Hanke on käynnissä Kannonkosken, Karstulan, Kinnulan, Kivijärven, Kyyjärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren alueilla 31.8.2025 saakka.

Yhteystiedot:

Jenni Leppilahti, projektipäällikkö
050 381 5917, jenni.leppilahti@karstulanseutu.fi

Jasmine Välikangas, projektiasiantuntija
044 459 6686, jasmine.valikangas@karstulanseutu.fi

Euroopan unionin osarahoittama logo.