Siirry suoraan sisältöön

Witas Oy

VTS Bowling Oy

”Witas auttoi suunnistamaan lomakeviidakossa”

Keilahalliyrittäjät Ira Peltomäki ja Miki Kokkonen saivat Witaksesta hyvän kumppanin osakeyhtiönsä perustamiseen. Apua tarvittiin etenkin lomakkeiden täyttämiseen ja laskelmien tekemiseen.

Ajatus yrityksen perustamisesta jäi itämään, kun Viitasaaren Viihdekeskuksen omistaja houkutteli Ira Peltomäkeä ja Miki Kokkosta pyörittämään keilahallin ja siihen liittyvän baarin toimintaa.

”Me molemmat olimme keilahallissa töissä vielä viime vuonna. Ajatus omasta yrityksestä alkoi vähitellen houkutella, koska emme joutuneet ottamaan siinä taloudellista riskiä. Emme siis omista hallia, vaan pyöritämme sen toimintaa alihankkijoina”, Ira ja Miki kertovat. Lopullinen päätöksenteko vaati kuitenkin paljon laskelmia ja pohdintaa.

”Saimme vinkin, että Witakselta kannattaa pyytää apua. Olimme sinne yhteydessä tämän vuoden alussa ja saimme yrityskehittäjä Lasse Lyijysestä hyvän sparraajan. Yksin emme olisi selviytyneet kaikkien tarvittujen laskelmien tekemisestä ja lomakkeiden täyttämisestä”, he kertovat.

Apua laskentaan ja ideoiden tiivistämiseen

Kun laskukone oli laulanut ja asia pohdittu kaikilta kanteilta perusteellisesti, osakeyhtiön perustaminen alkoi näyttää kannattavalta.

”Veivailimme numeroita Lassen kanssa useaan otteeseen ja samalla kävimme läpi erilaisia yrittäjän vastuita ja velvollisuuksia. Kun meille tuli eteen jokin ongelma, kysyimme Lasselta apua. Ja vastaukset veivät aina asioita eteenpäin!”

Esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman ja kannattavuuslaskelmien tekemisessä yrityskehittäjän apu oli korvaamatonta.

”Lomakkeiden käsitteet ovat vaikeita, emmekä aina ymmärtäneet, mitä ne tarkoittavat. Sekin vähän yllätti, miten vaikeaa on pukea omat ajatukset kirjalliseen muotoon. Siinä meinasi tietokone lentää, kun yritin ensin itse kirjata liiketoimintasuunnitelmaan meidän ideoitamme. Tiivistäminen ja pelkistäminen oli hankalaa. Onneksi Lasse antoi hyviä vinkkejä siihenkin”, Ira kertoo.

”Lomakkeiden käsitteet ovat vaikeita, emmekä aina ymmärtäneet, mitä ne tarkoittavat. Sekin vähän yllätti, miten vaikeaa on pukea omat ajatukset kirjalliseen muotoon. Siinä meinasi tietokone lentää, kun yritin ensin itse kirjata liiketoimintasuunnitelmaan meidän ideoitamme. Tiivistäminen ja pelkistäminen oli hankalaa. Onneksi Lasse antoi hyviä vinkkejä siihenkin”, Ira kertoo.

Selkeä työnjako helpottaa arkea

23-vuotiaat Ira ja Miki hämmästelevät nyt, miten nopeasti yrityksen perustaminen lopulta sujui. Yhteistyö Witaksen kanssa alkoi tänä vuonna tammikuun alussa, ja Vts Bowling Oy syntyi jo helmikuun alussa 2021. Uudet yrittäjät saivat starttirahan, joka on turvannut toiminnan alkuvaiheita.

Ira vastaa keilahallin baarista, Miki 6-rataisen hallin keilaustoiminnasta. Selkeä työnjako helpottaa arjen pyörittämistä. Keilahalli pidettiin koronan takia pari kuukautta suljettuna kevään aikana, ja ravintolasulun jälkeen toukokuun alussa pystyttiin avaamaan baari.

Yrittäjien olo on luottavainen nyt, kun arki on alkanut taas rullata.

”Teemme mielessämme koko ajan uusia suunnitelmia siitä, miten voisimme kehittää toimintaa tulevaisuudessa.”

Sekä Ira että Miki ryhtyivät yrittäjiksi ilman mitään yrittäjätaustaa. Kumpikin on tottunut aiemmin tekemään pitkää päivää ja omistautumaan työnteolle. Miki on ollut töissä sahalla ja Ira ravintolakokkina. Oman puolison kanssa yrittämistä kumpikin pitää etuna.

”Ainakin yhteistyö sujuu! Työasioista on helppo vaihtaa ajatuksia. Ja osaamme me pitää yhdessä vapaatakin aina tilaisuuden tullen.”

Yrityskehittäjä Lasse Lyijynen: ”Varmistan, että kaikki on otettu huomioon”

”Koska ideana oli jatkaa olemassa olevan yrityksen pyörittämistä, pidimme katseen tiukasti tulevaisuudessa. Pystyimme myös käymään Iran ja Mikin suunnitelmia ja laskelmia läpi siten, että vertasimme niitä aiemmin toteutuneisiin yrityksen lukuihin”, Lyijynen kertoo.

Hän antoi yhteisissä tapaamisissa kysymyksiä kotitehtäviksi ja sparrasi nuoria tarpeen mukaan.

”Edellytän aina, että yrittäjät itse perehtyvät laskelmiin ja kirjoittavat hakemuksensa sekä liiketoimintasuunnitelmat. Minä pyrin varmistamaan, että kaikki tarvittava otetaan huomioon ja hakemukset lähtevät ajallaan”, Lyijynen toteaa.

Starttirahahakemuksen lisäksi nyt ei tarvittu muita rahoitushakemuksia, sillä omistus ei järjestelyssä vaihtunut. Starttirahan nuoret myös saivat.

Kuluneena keväänä yrityskehittäjän puhelin on soinut tiuhaan, sillä Witas-alueella on perustettu Lyijysen mukaan yllättävän paljon yrityksiä. Eniten hänen työaikaansa menee investointihakemusten ja yrityskehityshankkeiden valmistelussa auttamiseen, rahoitusmahdollisuuksien kartoitukseen sekä muuhun neuvontaan.

”Aloittavat yrittäjät ovat huolellisia ja perehtyvät asioihin hienosti. Liiketoimintasuunnitelmat ovat yleensä hyvin tehtyjä ja palvelukokonaisuudet pitkälle mietittyjä, mutta joskus niiden sanallinen ilmaisu on haastavaa. Kun työstämme suunnitelmia yhdessä, pyrimme pitämään asiat yksinkertaisina – yrittäminen kun ei ole rakettitiedettä.”

Myös kannattavuuslaskelmien tekeminen on monille vaikeaa, samoin oman työajan arvioiminen.

”Kun yrittämisestä ei ole kokemusta, voi olla vaikea hahmottaa, paljonko töitä pystyy tekemään niin, että ei aja itseään piippuun. Usein muistutankin, että työpäivä kannattaa rajata ja varata aikaa muuhunkin. Sekin on tärkeää, että yrittäjä ostaa kirjanpidon ammattilaiselta. Siten hän pystyy itse keskittymään yrityksensä ydintoimintaan.”

Lasse Lyijynen on työskennellyt Witaksen yrityskehittäjänä noin vuoden. Sitä ennen hän toimi Witaksen projektipäällikkönä eri hankkeissa kolmisen vuotta. Parhaillaan hänen työpöydällään on yli kymmenen yrityksen asioita.

”Jonkun yrittäjän kanssa teemme hankesuunnitelmaa tai investointitukihakemusta, toisen kanssa edistämme omistajavaihdosta tai järjestämme palaveria rahoittajan edustajan kanssa. Hankkeet ovat eri vaiheissa, ja se tuo työhöni mukavaa vaihtelua”, Lyijynen kertoo.

Hän kannustaa yrittäjiä olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä yrityskehittäjiin.

”Me myös käymme mielellämme yrityksissä. Puhelimessa tai etäpalaverissa ei aina saa yhtä hyvää kuvaa yritysten tilanteesta ja kehittämistarpeista tai toimialojen kehittymisestä kuin kasvokkain tavatessa.”

Kiinnostaako yrittäjyys? Ota rohkeasti yhteyttä yrityskehittäjiimme!