Siirry suoraan sisältöön

Witas Oy

Untisen tila

HYVY pisti ajankäyttöni uusiksi

Kun pihtiputaalainen maatalousyrittäjä Teppo Jämsén eritteli HYVY-työnohjauksessa ajankäyttöään, oman elämän kuormitustekijät selkiytyivät. Samalla kirkastui ajatus siitä, mihin aikansa haluaa käyttää.

”Ajanhallintani on HYVY-jakson jälkeen parantunut, ja se on iso asia. Työnohjaajani Tuire Kettunen pisti minut piirtämään vuorokauteni kaaviona, jossa eri sektorit osoittivat, miten paljon käytän aikaani mihinkin. Mitä useammasta pienestä palasesta päivä koostuu, sitä enemmän palasten hallinta kuormittaa. Se silppukuva teki vaikutuksen ja pisti muutoksen alulle.

Jos hoidan lannoitetilausta tietokoneella iltakymmeneltä, se ei lupaa virkistäviä yöunia. Kun kalenteri on koko ajan täynnä ja teen mitä tahansa työtä mihin aikaan tahansa, niin eihän siitä hyvää seuraa.

Ajankäyttöä ei pysty muuttamaan kerralla, mutta sen päätin heti, että tietyt ajat pitää pyhittää tietyille asioille. Toimistohommille on oltava oma aikansa, ja perheelle, viljelylle, luottamustyölle, harrastuksille ja muulle omansa.

HYVYn työnohjaus muutti ihan konkreettisesti päivärytmiäni. Samalla se pysäytti pohtimaan, mikä elämässä on arvokkainta. Oivalsin, että ajankäyttöni on hallinnassa niin kauan kun minulla on aikaa asioille, jotka ovat minulle rakkaimpia.

Jokainen työnohjauskerta kesti puolitoista tuntia, ja tapasimme Tuiren kanssa viisi kertaa. En meinannut malttaa odottaa seuraavaa tapaamista, kun edellinen loppui. Työskentely sujui loistavasti etänä.

Yllätyin siitä, että monet ainutlaatuisilta ja kummallisiltakin tuntuvat oman elämäni käänteet osoittautuivat ihan normaaleiksi. Tuire suhteutti niitä hienosti elinkaariajattelun kautta: tähän elämänvaiheeseeni kuuluvat nyt tietyt asiat, jotka ovat samoja muilla ikäisilläni, ovatpa he viljelijöitä tai fyysikoita.

HYVY on tuonut tarjottimella meille yrittäjille mahdollisuuden oman hyvinvointimme tarkastelemiseen ja kehittämiseen. Itse olin tuloksista niin innostunut, että suosittelin HYVYä heti tutulle maatalousyrittäjälle.”

Teppo Jämsén aloitti Pihtiputaan Muurasjärvellä Untisen tilalla yrittäjänä kahdeksan vuotta sitten. Hän viljelee kuminaa, kauraa ja ohraa, ja liiketoimintaan kuuluu myös metsätaloutta. Hän on toiminut neljä viime vuotta myös Pihtiputaan kunnanhallituksen puheenjohtajana.

Tärkeäksi koetun panostuksen seutukunnan yrittäjien hyvinvointiin on mahdollistanut Kehittämisyhtiö Witas Oy:n hallinnoima HYVY – hyvinvoiva yrittäjä ja hyvinvoiva yritys -hanke. Hankkeen toteutusaika on 1.4.2019 – 31.3.2021. Rahoittajina toimivat Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta (ESR), kunnat sekä toimenpiteissä mukana olevat yritykset.

ESR
VipuvoimaaEU
ELY
Witas Oy logo
KARSTULANSEUTU
SAARIJÄRVI_TUNNUS6
Kannonkoski logo posa
Kyyjärvi vaakuna 500px.svg