Siirry suoraan sisältöön

Witas Oy

Parturi-Kampaamo Kutri

Heitin HYVYssä hyvästit suorittamiselle

Kampaamoyrittäjä Ulla Jylhä-Juvonen Viitasaarelta tajusi HYVY-valmennuksessa, että hän on ollut vuosikymmenien ajan suorittaja niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Nyt hän opettelee hetkessä elämistä.

”Olen ollut sillä tavalla onnekas, että työpäiväni ovat olleet täysiä. Kun yksi asiakas on lähtenyt, toinen on istunut tuolille. Olen vuosikymmenien aikana oppinut pitämään ruokatunnit ja ripustamaan liikkeen pyykit narulle, kun hiusvärit tai permanenttiaineet vaikuttavat. Se tuntui hyvältä ja tehokkaalta.

Innostuin HYVY-valmennuksesta siksi, että siellä tehdään Firstbeat-mittaus. Kun valmennus loppui, mittaustulokset olivat aivan toisarvoisia ja tärkeämmäksi nousi kaikki muu, mitä sain ja koin. Ihan parasta oli työnohjaus.

HYVY-työnohjauksessa psykologi Sanna Kinnunen alkoi selvitellä arkeni rutiineja ja tutustutti minut termiin tunnelukko. Tajusin, miten kaukaa toimintamallini ovat peräisin. Vanhempanikin olivat yrittäjiä, ja olen oppinut arvottamaan itseni työnteon ja suorittamisen perusteella. Olen pedantti ja aika armoton itselleni.

Sanna ehdotti, että istuisin jatkossa työpäivän aikana silloin tällöin viisi minuuttia ihan rauhassa. Minä! Viisi minuuttia tekemättä mitään! Kun sitten aloin pitää työpäiväni aikana pieniä lepohetkiä, se tuntui tosi hyvältä. Samalla opin, että seuraavan asiakkaan ei aina tarvitse olla odottamassa, kun edellinen lähtee.

Oivalsin, miten tiukasti olen suorittanut kaikki asiani – jopa koiran ulkoiluttamisen. Vasta nyt kuulen koiralenkeillä linnunlaulun, kun olen opetellut uudenlaista läsnäoloa. Työnohjaus tuli sopivaan aikaan, sillä olin ollut jonkin aikaa huolissani työn ilon laimenemisesta. Se tekee arjen raskaaksi luovassa työssä.

Olen ollut aina kiinnostunut hyvinvoinnistani, ja olinkin jo hakenut apua hormonikarusellin aiheuttamiin vaivoihin, etenkin unihäiriöihin. Silti tuntui, etten ollut oma itseni, ja odotin HYVYltä paljon – ja sain enemmän kuin odotin! Oli onni, että pääsin mukaan, kun olin jo itse havahtunut muutoksen tarpeellisuuteen.

Mentaalisella puolella moni asia loksahti paikalleen. Työn ilo on jo alkanut palata, mutta opettelen vielä itseni kuuntelemista ja hetkessä elämistä. Jos joskus lähden tavallista aiemmin töistä, minulla on edelleen huono omatunto.”

Parturi-Kampaamo Kutrin perusti Viitasaarelle Ulla Jylhä-Juvosen äiti Elma Jylhä 65 vuotta sitten. Noin 30 vuotta sitten Ulla otti liikkeen nimiinsä, ja sen toista tuolia pyörittää nyt yrittäjä Päivi Kauppinen.

Tutustu Ullan yritykseen
Parturi-Kampaamo Kutri

Tärkeäksi koetun panostuksen seutukunnan yrittäjien hyvinvointiin on mahdollistanut Kehittämisyhtiö Witas Oy:n hallinnoima HYVY – hyvinvoiva yrittäjä ja hyvinvoiva yritys -hanke. Hankkeen toteutusaika on 1.4.2019 – 31.3.2021. Rahoittajina toimivat Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta (ESR), kunnat sekä toimenpiteissä mukana olevat yritykset.

ESR
VipuvoimaaEU
ELY
Witas Oy logo
KARSTULANSEUTU
SAARIJÄRVI_TUNNUS6
Kannonkoski logo posa
Kyyjärvi vaakuna 500px.svg