Siirry suoraan sisältöön

Witas Oy

Paavolan tila

HYVYn ansiosta oivalsin muutoksen merkityksen

Maatalousyrittäjä Outi Lahti Karstulasta huomasi, että hänen muutosnihkeytensä kääntyi HYVY-valmennuksessa muutospositiivisuudeksi. Nyt maailma tuntuu olevan täynnä uusia mahdollisuuksia.

”Olen aina seurannut tarkasti hyvinvointiani ja ollut kiinnostunut sen kehittämisestä. Kun sähköpostiini kilahti tieto HYVY-hankkeen Irti oravanpyörästä -kevytkurssista, tartuin siihen heti. Muutamat ryhmätapaamiset antoivat hyviä vinkkejä omaan mielenhallintaan.

Kevytkurssi oli niin hyvä, että ilmoittauduin heti sen jälkeen HYVY-hyvinvointivalmennukseen. Se sisältää Firstbeat-analyysin sekä asiaa esimerkiksi stressinhallinnasta ja ravitsemuksesta. Erityisesti minua houkutteli mahdollisuus yksilölliseen valmennukseen.

Lähdin koulutuksiin, vaikka en ollut erityisen innostunut muuttamaan elämääni. Kurssin aikana kävikin ilmi, että elämässäni on moniakin muutostarpeita. Muutos voi olla myös tosi pieni asia, jonka tarpeellisuutta ei vain itse ole huomannut.

Valmennuksen asiantuntija-alustuksissa psykologi selitti erilaisten käyttäytymismallien taustoja. Oli helpottavaa kuulla, miten paljon muutos vaatii energiaa. Samalla ymmärsin, miksi ihminen yleensä vastustaa muutosta: tuttuja ratoja on liian helppo tallata.

HYVYn ansiosta oivalsin muutoksen merkityksen, ja nyt tunnenkin olevani monien uusien käänteiden äärellä. Ja voin edetä hyvinkin pienin askelin, sillä itselleen on annettava aikaa.

Kirjasin vihkooni isolla myös yhden tärkeän muistutuksen: It’s ok to say no. Mielestäni tämä oli mukavasti kiteytetty ajatus tästä aiheesta. Pitää olla vähän itsekäs ja muistaa kuunnella, mitä itse todella tahtoo. Aina ei tarvitse suostua kaikkeen, mitä muut haluavat minun tekevän. Eikä ”ein” sanomistaan tarvitse jäädä murehtimaan, vaikka se ei kaikkia miellytäkään.

– Pidän kelloa yötä päivää, otan sen pois vain saunassa. Unen lisäksi siitä tulee välillä vilkaistua päivän porrasnousuja ja askelmääriäkin, vaikka en pysty nyt satsaamaan liikuntaan niin paljon kuin pitäisi. Vilkuilen myös sitä, kertyykö minulle työpäivän aikana palauttavia hetkiä. Ja yllättäen niitä kertyy.

HYVYn ravitsemusvalmennus tuotti yhden suuren arkisen ahaa-elämyksen: Olin ihmetellyt, miksi olen aamunavetalla niin väsynyt. Mietin jopa, onko se uupumusta. Kun valmentaja tutustui ruokavaliooni, hän totesi, että syön liian vähän!

Tajusin, että lähden usein navettaan ilman aamiaista ja syön iltaisin melko kevyesti. Päivät myös ovat sirpaleisia ja kiireisiä ja joskus yksinkertaisesti unohdan syödä. Nyt kiinnitän syömiskertoihin ja esimerkiksi hiilihydraattien ja proteiinien oikeaan suhteeseen huomiota ja olen selvästi entistä virkeämpi.”

Outi Lahti on ollut yhdeksän vuotta miehensä Teron kanssa maatalousyrittäjänä Karstulassa Paavolan tilalla. Tila on yhden robotin lypsykarjatila, jossa on 68 lypsävää ja toinen mokoma nuorta karjaa.

 

Tärkeäksi koetun panostuksen seutukunnan yrittäjien hyvinvointiin on mahdollistanut Kehittämisyhtiö Witas Oy:n hallinnoima HYVY – hyvinvoiva yrittäjä ja hyvinvoiva yritys -hanke. Hankkeen toteutusaika on 1.4.2019 – 31.3.2021. Rahoittajina toimivat Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta (ESR), kunnat sekä toimenpiteissä mukana olevat yritykset.

ESR
VipuvoimaaEU
ELY
Witas Oy logo
KARSTULANSEUTU
SAARIJÄRVI_TUNNUS6
Kannonkoski logo posa
Kyyjärvi vaakuna 500px.svg