Siirry suoraan sisältöön

Witas Oy

Koto Hotelli

Hotelliyrittäjät Sirpa Laitinen ja Anneli Williams: ”Witaksen asiantuntemus auttoi eri vaiheissa”

Sirpa Laitinen ja Anneli Williams pääsivät sisälle hotelliyrittäjyyteen ja budjetointiin Kehittämisyhtiö Witaksen tuella. Parhaillaan yhteistyö jatkuu matkailuhankkeessa.

Se oli syksyä 2018, kun espoolaiset Sirpa Laitinen ja Anneli Williams alkoivat tosissaan miettiä maallemuuttoa ja yrittäjiksi ryhtymistä. Ajatus hotellin pyörittämisestä Pihtiputaalla oli kypsynyt vähitellen. Samoihin aikoihin he kuulivat, että Kehittämisyhtiö Witas tukee alueen aloittavia yrittäjiä.

”Otimme Witakseen yhteyttä, ja pian järjestyi tapaaminen. Sinne tulivat – Otimme Witakseen yhteyttä, ja pian järjestyi tapaaminen. Sinne tulivat Witaksen yrityskehittäjät Seija Haapa-aho ja Maija Laahanen sekä matkailupäällikkö Jasmine Välikangas. Heiltä saimme monipuolista tietoa siitä, mitä kaikkea yrityksen perustaminen meiltä vaatii”, Laitinen ja Williams kertovat.

Niin alkoi tulevien yrittäjien budjetti-Excelin ja liiketoimintasuunnitelman hiominen. Eniten apua he tarvitsivat ja saivat Witaksen asiantuntijoilta budjetin tekemiseen. Tärkeää oli myös saada testailla ideoita konkareiden kanssa.

”Sähköpostit kulkivat vilkkaasti, kun teimme omia luonnoksiamme ja Witaksen asiantuntijat kommentoivat niitä. Hioimme ja viilailimme lukuja ja prosentteja.”

Rahoitusklinikalle pääsy oli tärkeää

Laitinen ja Williams ostivat jo aiemmin toimineen hotellin. Ennen kuin remonttiurakka alkoi, yrittäjät pääsivät osallistumaan Witaksen järjestämään rahoitusklinikkaan Pihtiputaalla.

”Klinikka on hieno idea. Siellä olivat Witaksen lisäksi Finnveran, ELY-keskuksen ja kunnan edustajat ja saimme tärkeää tietoa rahoitusmahdollisuuksistamme samoin kuin vaikealta tuntuneesta tukiviidakosta.”

Sittemmin pankkien kanssa käytyjen neuvottelujen tuloksena selvisi, että majoituspuolen remonttiin ei heru rahoitusta mistään, vaan yrittäjien pitäisi maksaa se itse. Samalla päätettiin, että hotellin kunnostus palastellaan osiin. Kesällä 2019 pyörähti käyntiin Koto Hotellin majoitustilojen remontti. Kun se valmistui, asiakkaita alkoi tulla vähitellen. Se oli myös rahoittajille signaali siitä, että tätä hanketta kannattaa rahoittaa.

”Ennen kuin aloimme remontoida keittiötä ja ravintolaa, olimme taas yhteydessä Witakseen ja jatkoimme yhdessä budjetin viilaamista. Witaksen kokenut, nyt jo eläkkeelle jäänyt asiantuntija oli yhteydessä ELY-keskukseen, ja kävimme yhdessä esittelemässä asiaamme siellä. Olimme hyvissä käsissä – ja hyvin siinä myös kävi: saimme ELYn tukea rakentamiseen.”

Koto Hotelli

Käytössä aina paras asiantuntemus

Hotelliyrittäjät kiittelevät, että he ovat saaneet Witaksesta aina sen alan parhaan asiantuntijan tukea, jota kulloinkin tarvitsevat.

”Tämä on ollut eräänlainen tiimiprojekti, ja olemme olleet tekemisissä monien asiantuntijoiden kanssa. Yhteistyö on vakuuttanut meidät siitä, miten tärkeää työtä kehittämisyhtiössä tehdään yritysten ja yrittäjien hyväksi. Itsellemme tuo turvaa tieto, että voimme aina tarvittaessa olla sinne yhteydessä.”

Nyt Koto Hotelli on toiminut Pihtiputaalla toista vuotta, ja takana on myös kovasti koetellut korona-aika. Siitä yrittäjät selviytyivät optimisminsa, tarkan resurssien suunnittelun sekä toiminnan sopeuttamisen ansiosta. Entiset ja uudet asiakkaat ovat tänä keväänä palanneet. Yrittäjät ovat askel askeleelta tutustuneet matkailubisnekseen ja antaneet siihen persoonallisen panoksensa.

”Olemme huomanneet, miten paljon tällä alueella on käyttämätöntä matkailupotentiaalia. Tämä on kauneinta Suomea, joten toivottavasti alueen vetovoimaa pystytään hyödyntämän jatkossa vielä paljon nykyistä paremmin. Nyt olemme mukana kiinnostavassa Witaksen hallinnoimassa Vetovoimaa Keitele–Päijänne-matkailuun -hankkeessa.”

Yrityskehittäjä Seija Haapa-aho: ”Etsimme aina yrittäjälle parhaan asiantuntijan”

Kun yrittäjä ottaa yhteyttä Kehittämisyhtiö Witakseen, hänelle etsitään aina yrityskehittäjä, joka hallitsee parhaiten juuri kyseisen yrittäjän toimialan ja tuen tarpeet. Usein tarvitaan monesta ammattilaisesta koostuva tiimi, jossa on eri asioihin erikoistuneita yrityskehittäjiä, kertoo Witaksen yrityskehittäjä Seija Haapa-aho. Näin oli myös Koto Hotellin perustamisvaiheessa.

”Matkailu on tyypillisesti toimiala, johon liittyy moninaista kehittämistä. Siksi kokosimme Koto Hotellin yrittäjien yhteydenoton jälkeen tiimin hoitamaan yrityksen alkuvaiheen asioita. Itse edustin siinä rahoitusta, josta minulla on pitkä kokemus samoin kuin investoinneista ja aloittavien yritysten tarpeista. Muut asiantuntijamme toivat tiimiin tietoa yrityskehittämisen muista puolista.”

Haapa-aho kertoo Koto Hotellin yrittäjien hoitaneen perustamiseen liittyviä asioita hyvin itsenäisesti, mutta Witakselta tarvittiin paitsi apua budjetin hiomiseen myös ideoiden sparraamista.

”Olin mukana heti ensimmäisessä palaverissa ja sen jälkeen useamman kerran matkan varrella. Tärkeä etappi oli rahoitusklinikka, jonka järjestimme Finnveran ja ELY-keskuksen kanssa. Näiden yhteistyökumppaneidemme rooli oli prosessissa merkittävä. Kävimme myös yhdessä tutustumassa hotelliin sen remontin aikana.”

Haapa-aho teki yhteistyötä Koto Hotellin yrittäjien Anneli Williamsin ja Sirpa Laitisen kanssa paitsi tapaamisissa myös sähköpostitse varsinkin budjetin viilaamisvaiheessa. Vilkas postittelu ja numeroiden hiominen tuottivat hyvän tuloksen.

”On hienoa, että yrittäjät saivat rahoitushaun loppuvaiheessa kokeneimman asiantuntijamme tukea ja onnistuivat saamaan rahoituksen. Tässä Witaksen asiantuntijoiden roolitus ja yhteistyö toimi hienosti. Yrittäjät voivat luottaa siihen, että heidän käytössään on aina paras mahdollinen asiantuntemus.”

Hotellin rahoitusmahdollisuuksien kartoittaminen oli Haapa-ahon mukaan haastavaa muun muassa siksi, että hotellit on suljettu monien rahoitushakujen ulkopuolelle. Yrityksen toimiala siis määrittelee vahvasti rahoitusmuotoa.

”Rahoitukseen ei ole mitään yleispäteviä malleja, koska tukien hakumahdollisuudet vaihtelevat toimialoittain. Etsimme siis oikeaa rahoitusta aina tapauskohtaisesti. Esimerkiksi renkailla pyörivä liikenne, kuten traktorit ja taksit, ei kuulu minkään yritystukien piiriin.”

Haapa-ahon mukaan Witas kokoaa asiantuntijatiimin usein myös omistajanvaihdosten yhteydessä.

”Omistajanvaihdoksissa on yleensä mukana useampi Witaksen asiantuntija. Näin varmistamme, että niin ostaja kuin myyjäkin saavat asiantuntevaa ja tasapuolista palvelua.”

Kiinnostaako yrittäjyys? Ota rohkeasti yhteyttä yrityskehittäjiimme!