Siirry suoraan sisältöön

Witas Oy

Kivijärven Rakennuspalvelu Oy

Rakennusalan yrittäjä Timo Manninen: ”Witaksesta löytyi luottopelaaja tukien hakuun”

Yrittäjä Timo Manninen antaa Kehittämisyhtiö Witakselle osakiitoksen siitä, että hänen liitereitä rakentavan yrityksensä toiminta on lähtenyt lentoon. Erityisen tärkeää on apu tukihakemusviidakossa ja yrityksen kasvupolulla.

Kun Timo Manninen perusti vuonna 2008 Kivijärven Rakennuspalvelu Oy:n, se valmisti 20 liiteriä vuodessa. Vuonna 2020 sama yritys valmistaa 1 000 liiteriä. Asiakkaalle toimitetaan valmiit liiterin osat, ja hän kokoaa rakennuksen paikan päällä itse.

Manninen innostui perustamaan yrityksen, kun hän keksi uuden ainutlaatuisen hirsimallin. Sittemmin hirsikeksintöjä on syntynyt lisää ja yrityksen kasvuvauhti on ollut sen mukainen: se on liikevaihdolla mitattuna Kivijärven toiseksi suurin yritys.

”Tein ensimmäiset liiterit käsisalvoskoneella. Käytin neliöhirttä, en normaalia pyöröhirttä. Neliöhirsi on perussahatavaraa, jonka salvostamme erikoiskoneella ja lisäksi suojakäsittelemme. Viime talvena keksin kahdeksankulmaisen hirren, ja sekin on nyt käytössä liiterien tuotannossa”, Manninen kertoo.

Sana kauniista, laadukkaista liitereistä leviää sellaista vauhtia eri puolilla maata, että toimintojen automatisointi on ollut välttämätöntä. Kun yrityksen laajentaminen alkoi ja edessä oli ensimmäisen automatisoidun koneen hankinta, Manninen sai vinkin, että siihen kannattaa pyytää apua Kehittämisyhtiö Witakselta. Siitä alkoi kiinteä, saumaton yhteistyö.

Investointituesta alkoi yrityksen kasvu

Timo Manniselle liiterien tekeminen on helppoa mutta paperiasioiden hoitaminen hänen omien sanojensa mukaan vaikeampaa.

”Yhteydenotto Witakseen oli minun onnenpotkuni. Kehittämispäällikkö Mauno Laulumaasta tuli siellä yhteyshenkilöni, ja hän on jo kahdeksan vuotta vastannut siitä, että investointitukihakemukseni ovat sellaisia kuin pitää ja ne lähtevät ajoissa oikeaan paikkaan.”

Manninen sai ensimmäisen investointitukensa täysimääräisenä automaattisalvoskoneen hankkimista varten, ja kone muokattiin yrityksen tarpeisiin sopivaksi.

”Siitä hankinnasta alkoi yritykseni kasvu, joten avustus oli käänteentekevä – eikä sen saaminen ilman Witaksen ja Maunon apua olisi onnistunut.”

Sittemmin Manninen ja Laulumaa ovat yhdessä sorvanneet kaksi muuta tukihakemusta. Esimerkiksi pieniä koristepaloja hirsien väliin tekevä erikoiskone sekä työskentelyhalli saatiin hankituksi ely-keskuksen myöntämillä tuilla. Uusin hakemus pistettiin vetämään lokakuussa 2020.

”Mauno ilmoittelee aina tukimahdollisuuksista, ja minä pidän hänet ajan tasalla yritykseni tilanteesta ja tarpeista. Kaikki avustukset olen saanut ely-keskukselta”, Manninen kertoo.

Kivijärven Rakennuspalvelu Oy

Tässä yhteistyössä työnjako toimii

Yksi tärkeä avustus Manniselta meni sivu suun, mutta siihen ei Witaksella ollut osuutta.

”Tarvitsin uuden varastohallin, ja aloitin sen rakentamisen liian aikaisin. Ehdin jo tilata betonin, kun kuulin, että hakemus olisi pitänyt tehdä ennen töiden aloittamista. Se oli ihan omaa tyhmyyttäni. Se oli hyvä opetus, joka muidenkin kannattaa muistaa.”

Tärkeintä Witaksen palveluissa on Manniselle se, että sieltä saa parhaat neuvot ja tuen tärkeiden paperiasioiden hoitamiseen.

”Kun Mauno antaa ajantasaisen tiedon tukimahdollisuuksista ja vielä lisäksi kirjoittaa hakemukset, ei parempaa palvelua voisi toivoa. Apu on hyvin konkreettista. Itse en osaisi tehdä hakemusta vieläkään, vaikka olen jo kolme kertaa katsonut sen tekemistä vierestä. Toki teen oman osuuteni hankkimalla hakemuksen liitteeksi tarvittavia asiakirjoja. Mauno antaa siihen aina hyvät ohjeet.”

Manninen kuvaa Witaksen Mauno Laulumaata luottopelaajakseen.

”On hienoa, että olen pystynyt itse keskittymään ydinliiketoimintaani ja hakemukset on hoitanut se, joka ne parhaiten osaa. Tässä yhteistyössä työnjako toimii.”
 

Kehittämispäällikkö Mauno Laulumaa: ”Tehtäväni on auttaa yrittäjiä onnistumaan”

Kehittämisyhtiö Witaksen kehittämispäällikkö Mauno Laulumaa kuvailee Kivijärven Rakennuspalvelu Oy:tä harvinaiseksi ja esimerkilliseksi yritykseksi, joka hoitaa asiansa täsmällisesti, suunnitelmallisesti ja tehokkaasti. Hän muistaa elävästi sen, kun Manninen muutti toiminimensä osakeyhtiöksi vuonna 2012 ja otti ensimmäisen kerran yhteyttä. Tila- ja koneinvestointeja alettiin heti miettiä yhdessä.

”Siitä lähtien olemme kulkeneet rinnakkain. Sittemmin olemme tehneet useita investointitukihakemuksia, ja annan aina Timolle listan siitä, mitä asiakirjoja hänen pitää hakemuksiin toimittaa. Hän hoitaa kannattavuuslaskelmat ja liiketoimintasuunnitelman päivittämiset jämptisti. Tämä on hyvää yhteistyötä.”

Laulumaan mukaan Manninen myös työllistää kaudesta riippuen keskimäärin kolme henkilöä.

”Timo tarttuu investointimahdollisuuksiin järkevästi ja realistiselta pohjalta. Automatisointi on vähentänyt yrityksessä käsityön osuutta ja tuotteiden laatu on pysynyt tasaisena. Myös tuotekehitys on jatkuvaa, mikä on tulevaisuuden kannalta tärkeää”, Laulumaa toteaa.

Hän sanoo olevansa palveluammatissa, jossa hän auttaa yrittäjiä onnistumaan työssään. Hän palvelee pääasiassa tuotannollisia ja teollisuusyrityksiä, mutta joukkoon mahtuu myös palveluyrityksiä. Laulumaalla on asiakkaita Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren alueella. Hänen työajastaan menee noin 80 prosenttia yhteistyöhön yritysten kanssa.

”Osan ajasta olen yrityksissä, ja laskelmia ja hakemuksia teen työpöytäni ääressä. Korona-aika on vähentänyt yrityskäyntejäni, mutta hyvä uutinen on se, että alueemme tuotannollisia ja teollisuusyrityksiä korona ei ole juuri kurjistanut. Tosin se on lykännyt monia kehittämishankkeita”, Laulumaa kertoo.

Hänen työpöydällään on tällä hetkellä noin kymmenen yrityksen eri vaiheissa olevia kehittämissuunnitelmia. Niitä hän edistää yhteistyössä yrittäjien kanssa. Useat heistä kaipaavat häneltä myös näkemyksiä tuotannollisten ongelmien ratkaisuun tai yrityksen kehittämiskysymyksiin.

”Moni tarvitsee apua esimerkiksi kannattavuuslaskelmiin perehtymiseen ja konkreettiseen hakemusten täyttämiseen. Myös henkinen tuki sisältyy tähän palveluun, eikä sen merkitystä pidä vähätellä”, Laulumaa toteaa.

Kun Mauno Laulumaa jää eläkkeelle vuoden 2021 alussa, työtä jatkaa yrityskehittäjä Lasse Lyijynen. Laulumaan ura yrityskehittäjänä alkoi Kinnulan elinkeinoasiamiehen tehtävästä 1980-luvulla. Witaksella hän on työskennellyt 17 vuotta.

”Tämä on ollut ainutlaatuista ja kiinnostavaa aikaa, joka on opettanut paljon. Kaikki päivät ovat taatusti erilaisia. Ja alueen yrittäjät ansaitsevat erityiskiitokset – täällä on hienoa yritystoimintaa!”

Kiinnostaako yrittäjyys? Ota rohkeasti yhteyttä yrityskehittäjiimme!