Siirry suoraan sisältöön

Witas Oy

Hoitola Kauniina

Kauneusalan yrittäjä Iina Kumpulainen: ”Olisin ollut hukassa ilman Witaksen apua”

Tarkkaa tietoa liiketoiminnasta ja kannustusta epäröinnin hetkellä. Ne olivat Kehittämisyhtiö Witaksen korvaamaton tuki tuoreelle kauneusalan yrittäjälle Iina Kumpulaiselle. Korona-aikanakin yhteys toimi.

Iina Kumpulainen avasi Hoitola Kauniina -yrityksensä Pihtiputaalla tammikuussa 2020. Kaksi vuotta aiemmin hän aloitti kosmetologiopintonsa Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymässä Jedussa Nivalassa. Jo silloin hänelle oli selvää, että oman yrityksen perustaminen on jossain vaiheessa edessä.

”Ajattelin, että ilman starttirahaa ja investointitukea en pysty yritystä perustamaan. Olin jo aiemmin opiskellut liiketaloutta, ja tiesin jonkin verran liiketoiminnan pyörittämisestä ja aloittamisesta. Kun vuonna 2011 valmistuin tradenomiksi, päätin, että ei minusta ainakaan yrittäjää tule!”, pihtiputaalainen Iina Kumpulainen nauraa nyt.

Kun kosmetologiopinnot olivat puolivälissä, Iina sai äidiltään vinkin, että Kehittämisyhtiö Witaksesta kannattaa kysyä neuvoa yrityksen perustamisasioihin. Hän soitti saman tien yrityskehittäjä Seija Haapa-aholle, jolla on toimisto Pihtiputaan kunnantalolla.

”Muistan elävästi hetken, kun menin Seijan toimistolle. Tiesin heti olevani hyvissä käsissä – ja aloitimme liiketoimintasuunnitelman tekemisen saman tien”, Iina kertoo.

Suunnitelma vakuutti pankissakin

Minkä verran pystyn saamaan asiakkaita? Osaanko hinnoitella palveluni oikein? Entä miten saan toimintani kannattavaksi? Näitä kysymyksiä pyöri Iinan päässä liiketoimintasuunnitelman teon aikoihin.

”Tuntui, että Seijalla oli vastaus kaikkiin kysymyksiini. Hän myös kannusti – ja sanoi myös heti, jos jokin suunnitelmani ei kuulostanut realistiselta. Avoin keskustelu toi turvallisuuden tunnetta. Ilman Witasta olisin ollut pulassa kaikkien uusien asioiden edessä.”

Iinan mukaan esimerkiksi kannattavuuslaskelmat tehtiin hyvin realistisiksi.

”Teimme yhdessä Seijan kanssa niin vakuuttavan suunnitelman, että sitä ihasteltiin pankissakin!”

Kun liiketoimintasuunnitelma valmistui, Iinan ja Seijan tapaamiset jatkuivat. Seuraavaksi Iina sai tukea starttirahan ja investointituen hakemiseen.

”Investointitukihakemusta varten on kilpailutettava ostot, joihin tukea haetaan. Seija antoi minulle kotitehtäviä mietittäviksi aina tapaamistemme välillä. Minun piti esimerkiksi etsiä tarjouskilpailuja varten ne yritykset, jotka otan kilpailutuksiin mukaan.”

Lopulta sekä starttiraha- että investointitukihakemus lähtivät matkaan, ja Iina sai molemmat tuet.

Hoitola Kauniina

Korona koetteli, mutta ei lannistanut

Tammikuussa 2020 vietettiin Iinan Hoitola Kauniina -yrityksen avajaisia Pihtiputaan Putaanportissa. Asiakkaiden kiinnostus alkumetreillä yllätti iloisesti – mutta sitten tuli korona.

”Heti kun viranomaisten ensimmäiset suositukset saatiin, varaukset hiljenivät ja etenkin riskiryhmiin kuuluvat alkoivat perua aikojaan. Asiakkaat vähenivät huomattavasti”, Iina kertoo.

Täysin kiinni hoitola oli keväällä kuitenkin vain sen viikon ajan, jolloin hänellä itsellään oli pieni flunssa. Maalis–huhtikuussa hän huolehti kotona päivät lapsistaan, kahdesta etäkoululaisesta ja yhdestä päiväkoti-ikäisestä. Kun aviomies palasi töistä, Iina lähti keskittymään illaksi hoitolatyöhönsä.

”Toiminta vilkastui toukokuussa, kun tuli äitienpäivälahjakorttien myynnin aika. Kesällä kalenterini oli täysi, osittain mökkiläisten ansiosta.”

Syyskuun alussa koronavirusta löytyi ensimmäistä kertaa myös pohjoisesta Keski-Suomesta, mikä heijastui Iinan töihin välittömästi.

”Mitään paniikkia minulla ei ole ollut, koska starttirahalleni myönnettiin jatkoa. Keväällä olin myös yhteydessä Witaksen Seijaan siitä, kannattaisiko minun hakea kunnalta yksinyrittäjän koronatukea. Seija kannusti hakemaan, ja sain sen.”

Iina on koronakoettelemuksista huolimatta edelleen varma siitä, että oma yritys on hänen juttunsa.

”Olen päässyt käyttämään osaamistani ja ammattitaitoani monipuolisesti. Tuntuu, että tein oikean ratkaisun ja sain ihanan työn, jossa minulla on oma vapaus ja mahdollisuus kehittyä.”

Yrityskehittäjä Seija Haapa-aho: ”Rinnallakulkija taipuu vaikka salapoliisiksi”

Kehittämisyhtiö Witaksen yrityskehittäjä Seija Haapa-ahon päätyönä on palvella aloittavia yrittäjiä ja palveluyrityksiä sekä auttaa investointitukien hakemisessa pohjoisessa Keski-Suomessa eli Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren alueella.

Korona-aikana yrittäjien tukiviidakko meni uusiksi, ja Seija perehtyi pika-aikataululla heidän kanssaan uusiin tukimuotoihin.

”Teen paljon laskelmia ja liiketoimintasuunnitelmia yrittäjyyttä suunnittelevien kanssa. Mietimme kannattavuutta, eläke- ja vakuutusasioita sekä kirjanpitoon liittyviä kysymyksiä. Koronakriisi nosti kertaheitolla yritysten kannattavuus- ja tukiasiat yritysneuvonnan kevään prioriteetiksi, ja valtaosa yrittäjien yhteydenotoista liittyi jollakin tavalla koronatilanteeseen ja siitä selviytymiseen”, Seija Haapa-aho kertoo.

Hänen mukaansa on hyvin yleistä, että yrityksen perustamisasiat tuntuvat vaikeilta – mutta kaiken tarvittavan oppii, kun asioihin perehdytään yhdessä. Iina Kumpulainen ei ollut tässä poikkeus. Seija kiittelee sitä, että Iina oli hyvissä ajoin liikkeellä ja otti yhteyttä heti, kun ajatus yrittäjyydestä alkoi selkiytyä.

”Aikaa tarvitaan, sillä yrityksen perustamisvaiheessa on monenlaisia koetinkiviä. Iina oli ihailtavan sitkeä ja jaksoi tehdä tunnollisesti tehtäviä, joita hänelle annoin. Esimerkiksi investointitukihakemuksessa vaadittavat kilpailutukset työllistävät valtavasti, ja Iina kokosi sujuvasti kasaan kaikki niitä varten tarvittavat aineistot.”

Seija on asiakkaidensa valmentaja, tsemppaaja ja rinnallakulkija.

”Aloittava yrittäjä tarvitsee välillä uskonvahvistusta, välillä hyvin konkreettista apua arjen asioihin. Esimerkiksi Iinan kanssa me kiersimme katsomassa vapaita liiketiloja. Alkuvaiheessa selvittelin niitä yksin, kun Iinalla ei vielä ollut varmuutta tukien saamisesta. Kun yritystoimintaa suunnitteleva ei halua tulla esiin omalla nimellään, voin olla ’salapoliisi’ ja selvitellä asioita hänen puolestaan. ”

Hoitola Kauniina -yrityksen perustamisessa oli Seijan mukaan haastavaa sopivan liiketilan löytäminen sekä kannattavuuden puntarointi. Kevään koronaepidemia toi mukanaan täysin odottamattoman lisähaasteen.

”Yrityksen perustamisvaiheessa pohdimme paljon niitä tekijöitä, joilla Iinan liiketoiminnasta saadaan kannattavaa. Iinan oma vankka osaaminen ja ammattitaito auttoivat siinä kovasti, ja yhdessä pääsimme hienoon lopputulokseen. Tuntuikin kohtuuttomalta, että heti yritystoiminnan alussa iski korona. Iina otti senkin kuitenkin rauhallisesti, ja paneuduimme yhdessä sekä starttirahan jatkon että yksinyrittäjätuen hakemiseen – ja hän sai ne molemmat.”

Kiinnostaako yrittäjyys? Ota rohkeasti yhteyttä yrityskehittäjiimme!