Siirry suoraan sisältöön

Witas Oy

Anttilan tila

Maatalousyrittäjä Lauri Pekkarinen: ”Witas oli korvaamaton apu sukupolvenvaihdoksessa”

Viitasaarelaisen Lauri Pekkarisen merkittävä matka Anttilan tilan isännäksi onnistui Kehittämisyhtiö Witaksen viitoittamaa reittiä pitkin. Sukupolvenvaihdoksen jälkeenkin linjat ovat olleet kuumina.

Satoja vuosia suvulle kuuluneen Anttilan tilan jatkaminen oli Lauri Pekkariselle selvää heti, kun isoveli ilmaisi, että hänellä on muita tulevaisuudensuunnitelmia. Lauri kouluttautui maanviljelijäksi ja loksahti luontevasti tilan töihin.

Vuonna 2017 hän päätyi vanhempiensa kanssa siihen, että pian olisi sukupolvenvaihdoksen (spv) aika. Hetki oli otollinen siksikin, että vanhemmilla oli vielä mahdollisuus saada niin sanottu luopumistuki. Tämä Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Melan myöntämä tukimuoto lakkautettiin vuonna 2018.

Kun päätös spv:sta tehtiin, oli selvää, että siitä kerrottiin ensimmäiseksi Witaksen yrityskehittäjä Maija Laahaselle. Maija on ollut perheelle tuttu siitä lähtien, kun hän oli nuorena Anttilan tilalla kesätöissä. Hän oli myös perheen henkilökohtainen asiantuntija työskennellessään ennen Witasta ProAgrialla.

”Meillä oli valmis luottosuhde, joten vanhempani kertoivat Maijalle spv-asiasta syksyllä 2017. Tapasimme saman pöydän ääressä, ja Maija kertoi, mitä kaikkea prosessi vaatii. Koska luopumistuki oli päättymässä, laitettiin sen haku ensimmäisenä vireille. Minä sain tehtävälistan ja aikataulut erilaisten lomakkeiden täyttämistä, verotietojen hankkimista ja muiden asioiden hoitamista varten. Minulle haimme nuoren viljelijän aloitustukea”, Lauri kertoo.

Asiat tehtiin kerralla oikein ja tuet myönnettiin

Sukupolvenvaihdoksen vireille laittamisesta kului reilu vuosi, kun Anttilan tilan hallinta ja omistajuus siirtyivät Laurille. Virallisesti hän on ollut tilan isäntä 1.1.2019 lähtien.

”Teimme vajaan vuoden ajan tiukasti töitä asian edistämiseksi. Omavero, Vipu-palvelu ja kirjanpitoluvut tulivat tutuiksi, kun esimerkiksi teimme kannattavuuslaskelmia seuraaviksi kymmeneksi vuodeksi. Papereita ei juuri pyöritelty, vaan käytännössä kaikki hoitui sähköisesti”, Lauri kertoo.

Kun hän sai tarvittavat tiedostot kokoon, hän lähetti ne Maijalle, joka tarkisti tiedot ja teki niiden pohjalta laskelmia.

”Aina kun sain Maijan kiireiseksi, pystyin itse pitämään huilia. Apu oli ihan korvaamatonta. Jos olisin yksin alkanut tehdä tätä kaikkea, rasti olisi mennyt väärään ruutuun jo alkumetreillä”, Lauri naurahtaa.

Hän sanoo päässeensä Witaksen tuen ja Maijan asiantuntemuksen ansiosta helpolla.

”Olennaista oli, että asiat tehdään kerralla oikein ja kaikkien pykälien mukaan. Me myös saimme kaikki hakemamme tuet. Se on ollut todella iso asia.”

Maaseutuyrittäjä Anttilan tila

Ainutlaatuista ja konkreettista apua maksutta

Sukupolvenvaihdoksen jälkeen Laurilla on riittänyt paperitöitä liiketoimintasuunnitelman ja kannattavuuslaskelmien päivittämisessä. Niihinkin hän on saanut apua Witaksen Maijalta.

”Tämä on aivan ainutlaatuinen palvelu. Kaikki kehittämisyhtiöt eivät palvele maatalousyrittäjiä, ja saatavilla olevat palvelut ovat useimmiten pelkkää neuvontaa. Witas tarjoaa konkreettista apua hakemusten ja laskelmien tekemiseen – ja vieläpä maksutta!”

Laurin pyörittämän kasvinviljelytilan päätuotantokasvi on kumina. Viljelykierron täytteenä hän kasvattaa rehuohraa. Maijan kanssa käytiin yhdessä läpi myös siitä, pistetäänkö muutama hehtaari mansikalle, mutta sen vaihtoehdon Lauri lopulta hylkäsi. Nyt 60 hehtaaria on kuminalla ja 30 hehtaaria viljalla. Kunnostettavia peltoja on viitisen hehtaaria.

Juuri ennen spv:n toteutumista Lauri hankki myös hirsirakentajan koulutuksen. Ensi vuonna tilalle nousee puuntyöstöhalli ja alkaa sivuelinkeinona puutavaran sahaus- ja myyntipalvelu. Siihenkin liittyvissä kannattavuuslaskelmissa ja investointitukihakemuksissa on tarvittu Maijaa.

”Sellainen kuukausi on kyllä erikoinen, jolloin me emme Maijan kanssa ole yhteydessä puolin tai toisin. Maija aina soittaa ja varmistaa, että en unohda tärkeitä päivämääriä. En voi kuin olla kiitollinen.”

Yrityskehittäjä Maija Laahanen: ”Varmistan viralliset kuviot ja sparraan muutoksissa”

Ensin juotiin aamukahvit ja vaihdettiin kuulumiset rauhassa, sitten ruvettiin töihin. Näin kuvailee Witaksen yrityskehittäjä Maija Laahanen sitä aamua, jolloin hän meni tapaamaan Pekkarisia sukupolvenvaihdosasiassa.

”Se oli mukava hetki, jonka päätteeksi saimme alulle isoja asioita. Laurin vanhemmat olivat viimeisten joukossa, joilla oli mahdollisuus saada maatalousyrittäjien luopumistuki, joten päätimme laittaa sen heti vireille. Sen saivat ennen eläkeikää tilastaan luopuvat yrittäjät vuoteen 2018 saakka”, Maija kertoo.

Hän on hoitanut työuransa aikana jo parisataa maatilojen sukupolvenvaihdosta Keski-Suomessa. Niiden toteuttamiseen varataan yleensä aikaa keskimäärin noin vuosi.

”Aikaa olisi hyvä varata enemmänkin eli vähintään pari vuotta jo pelkästään verotusasioiden ennakoimisen vuoksi. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että molemmat osapuolet ovat henkisesti valmiita muutokseen – ja tästäkin muistutan aina. Pekkariset ovat tässä hyvä esimerkki: vanhemmilla oli halu luopua ja Laurilla palava tahto aloittaa elämäntyönsä sukutilalla. Kunnioitus on molemminpuolista.”

Spv-prosessi alkaa Maijan mukaan siitä, että hän lähettää asiakkaalle muistilistan tarvittavista asiakirjoista.

”Maatalousyritysten sukupolvenvaihdoksissa asiakirjoja tarvitaan paljon enemmän kuin muiden yritysten omistajanvaihdoksissa. Tilan arvon määritys on koko spv-prosessin perusta. Myös mahdolliset veroseuraamukset on laskettava ja arvioitava. Sen jälkeen keskustellaan kauppahinnasta: mitkä ovat myyjän tarpeet ja millaiset mahdollisuudet ostajalla on maksaa kauppahintaa. Osapuolet saavat näihin isoihin kysymyksiin sitä enemmän miettimisaikaa mitä aiemmin prosessi laitetaan vireille.”

Maijan mukaan moni luulee virheellisesti, että verottaja määrää tilan kauppahinnan. Todellisuudessa kauppahinta on kuitenkin aina ostajan ja myyjän välinen sopimus, ja verottaja ainoastaan laskee veroseuraamukset sen pohjalta.

Sukupolvenvaihdoksessa Witaksen yrityskehittäjä tekee kauppakirjaluonnokset ja ennakkoratkaisuhakemukset verohallintoon. Kun ne saadaan, voidaan sopia kaupantekohetki kaupanvahvistajan kanssa.

”Kaupanteon jälkeen lähetän uudelle yrittäjälle vielä muistilistan siitä, mitä välittömästi kaupanteon jälkeen on muistettava tehdä.”

Maija Laahanen palvelee työssään Kehittämisyhtiö Witaksella sekä maatalous- että muita yrittäjiä. Maatalousyrityksille suunnatuista palveluista suurin osa on maatilojen tukemista omistajanvaihdoksissa sekä investointituki- ja lupa-asioissa. Verokirjanpitoa, vuosittaisia peltotukiin liittyviä EU-tukihakemuksia tai viljelysuunnitelmia Witas sen sijaan ei tee. Witaksen henkilöstö palvelee yrittäjiä toimialasta riippumatta pohjoisessa Keski-Suomessa Kinnulassa, Kivijärvellä, Pihtiputaalla ja Viitasaarella.

Kiinnostaako yrittäjyys? Ota rohkeasti yhteyttä yrityskehittäjiimme!