Keski-Suomen ruokakartta kutsuu tutustumaan lähellä tuotettuun ruokaan

Julkaistu 17.9.2019
 

Keski-Suomen ruokakarttaan on koottu esimerkkejä Keski-Suomessa tuotettavista raaka-aineista ja elintarvikkeista, joita voi ostaa suoramyyntitiloilta tai kauppojen hyllyiltä. Ruokakartan avulla halutaan esitellä maukasta ja monipuolista ruokamaakuntaamme.

Keski-Suomesta löytyy runsaasti mahtavia tuotteita ja raaka-aineita, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää päivittäin. Lähellä tuotettua ja jalostettua ruokaa käyttämällä luodaan työtä ja toimeentuloa maakuntaan, kertoo projektipäällikkö Leena Pölkki Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoimasta Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -hankkeesta.

Tilastokeskuksen mukaan Keski-Suomessa on yhteensä 3637 elintarvikealan toimipaikkaa ja niissä työllistyy yhteensä 7 180 henkilöä (vuonna 2015). Joukossa on muutamia suuryrityksiä, jotka toimivat valtakunnallisesti ja myös kansainvälisesti. Sitten on lukuisia pieniä yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet kotimarkkinoille.

Vastaavasti Keski-Suomessa on aktiivitiloiksi laskettavia alkutuotannon tiloja yhteensä 2845 (vuonna 2016). Tämä käy ilmi MTK Keski-Suomen toteuttamasta selvityksestä. Aitojamakuja.fi-yritystilaston mukaan maakunnassamme on 150 jalostavaa elintarvikeyritystä (vuonna 2017).

Kasvua ruoka-alan yrityksille maaseutuohjelmasta

Ruokaketjun kehittäminen sekä lähiruoan tuotannon ja käytön lisääminen on yksi Keski-Suomen maaseudun kehittämisen tärkeitä painotuksia. Maaseuturahoituksella voidaan tukea ruokaketjun kaikkia osia.

Rahoitusta voi saada muun muassa maatilojen ja puutarhojen investointeihin ja sukupolvenvaihdoksiin sekä jalostavien elintarvikealan yritysten investointeihin. Samoin kehittämishankkeita, joilla edistetään vaikkapa alan yritysten yhteistyötä tai lähiruoan käyttöä suurtalouksissa ja kuluttajien ruokakoreissa, voidaan rahoittaa. Toimiva työväline on myös yritysryhmähanke, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi elintarvikkeiden vientimahdollisuuksien kartoittamisessa, sanoo maaseutuyksikön päällikkö Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Tutustu Keski-Suomen ruokakarttaan

Lisätietoja maaseuturahoituksesta www.keskisuomenmaaseutu.fi

Kartan on toteuttanut yhteistyössä Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen ELY-keskus, Jyväskylän ammattikorkeakoulun Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -hanke ja Keski-Suomen Leader-ryhmien Sykettä2-viestintähanke. Hankkeita rahoitetaan Euroopan maaseuturahastosta.

 

 
Päivitetty 17.9.2019

VIITASAARI
Wiitakeskus
Keskitie 4
44500 Viitasaari

PIHTIPUDAS
Kunnantalo
Keskustie 9
44800 Pihtipudas

KINNULA
Kunnanvirasto
Keskustie 45
3900 Kinnula

KIVIJÄRVI
Kunnantalo
Virastotie 5
43800 Kivijärvivi

YHTEYSTIEDOT
014 577 6200
info(at)witas.fi
henkilöstö
yhteydenottolomake

Lisätietoa sivuston evästekäytännöstä »